March 17, I went to Suginoya(杉能舎) to study how to make Sake with my friends.
Suginoya is one of the Sake Factory of Fukuoka city.
今月17日に九大伊都キャンパスの近くにある杉能舎という酒蔵を見学してきました!
4月22日金曜日にRKB毎日放送の今日感テレビで紹介された「いとしまっこり」の酒蔵なんです。
Sake is produced by the multiple parallel fermentation of rice.
The Rice which is polished and milled is allowed to "rest" until it has absorbed enough moisture from the air. After this resting period, the rice is washed clean of the rice powder produced during milling and then steeped in water. Then after soaking, the rice is boiled in a large pot or steamed on a conveyor belt.
When I went there it's just resting. So I cannot see how to boil it. But I saw some ancient tools which are used to make sake and drunk some glasses of sake. I love Sake! LOL
資料館では昔使われていた醸造の道具や、ビール工場の様子などを見て回ることができてとても楽しかったです。もちろん試飲もさせてもらえましたw
また、ビール酵母を利用したパンやきゅうりのビール漬け、まっこり豆腐、甘酒アイスなどアルコールが苦手な人でも楽しめる商品もありました。ビール酵母のベーグルのモチモチとした食感が忘れられません(*´∀`*)ポワーン❤
お酒を飲みながら、またはベーグルを食べながらお酒の歴史に思いをはせてみてはいかがでしょう!
〈杉能舎〉
〒819-0385 福岡市西区元岡1442
Tel 092-806-1186
9:00~18:00(定休日は元旦のみ) ※酒蔵見学も可
0 件のコメント:
コメントを投稿